KPPK Johor |
Carian :
Laman Utama
Berita/Aktiviti
Pautan
Mengenai Kami
Keahlian
Perkhidmatan
Insuran
Muat Turun
 
 
 
Logo KPPK

Image

Dilancarkan pada 10 Disember 1975 di pembukaan rasmi Persidangan Perwakilan Ke-2 bertempat di Sek. Men. Sam Tat, Jalan Brewster, Ipoh, Perak.


Pelukis: Encik Abdul Rashid Ahmad dari ITM.

 

Logo KPPK Mencerminkan:

Kiri atas : Bendera Malaysia menunjukkan semangat Kebangsaan.

Kanan atas : Roda menunjukkan kepentingan teknologi.

Kiri Bawah : Pena dan buku untuk pengetahuan.

Kanan Bawah : Alat-alat sains untuk kepentingan sains dan teknologi dalam pembangunan negara.

 

Sejarah KPPK Johor

Pada tanggal 27 Jun 1974, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (National Union of the Teaching Profession) atau ringkasnya, KPPK telah ditubuhkan dan didaftarkan secara rasmi. Penubuhan KPPK adalah hasil gabungan dua buah kesatuan guru iaitu National Union of Teachers (NUT) dan Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Sekolah Kebangsaan (KKGSK). KPPK Cawangan Johor di peringkat awal beroperasi di Pejabatnya yang disewa iaitu Tingkat Atas (Rumah Kedai) di Jalan Majidi sehingga tahun 1976.

 

Image

Pejabat KPPK Di Jalan Majidee (1974-1976)

 

Selepas itu, pada tahun yang sama Pejabat KPPK Cawangan Johor berpindah ke Tingkat Atas (Rumah Kedai) di Jalan Ali, Muar. Bangunan Pejabat ini juga disewa. (Dari tahun 1976 hingga 1985)

Image

Pejabat KPPK yang terletak di Jalan Ali, Muar.

 

Untuk tempoh 7 tahun KPPK Cawangan Johor beroperasi di Jalan Ali sehingga pada tahun 1984 KPPK mampu mempunyai bangunan Pejabat sendiri iaitu Rumah Berkembar di No. 24, Lorong Jelawat 3, Taman Sungai Abong, 84000 Muar.

 

Image

Pejabat KPPK Cawangan Johor di Taman Sungai Abong, Muar.

 

Selama 16 tahun lebih KPPK Cawangan Johor berpusat di sini. Banyak kenangan dan kejayaan serta susah dan senang sama-sama dirasai. Akhir sekali, KPPK Cawangan Johor mampu membeli sebuah Pejabat Baru yang lebih selesa lagi canggih iaitu Bangunan 3 Tingkat di No. 1-11, Jalan Indah 2, Taman Indah, Sungai Abong, Muar.

 

Image

Bangunan Pejabat Baru ini telah dirasmikan pada 7 Oktober, 2000 bersamaan dengan hari Sabtu jam 9.00 pagi oleh YB Dato Chua Jui Meng

<< Start < Previous 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Next > End >>

Results 117 - 118 of 118
 
   
     

 
 

KPPK JOHOR is a National Union of the Teaching Profession.